Definition fattig: 11.424kr månad – Fadder: 12.000kr månad

.

Definition fattig 11.424kr

Fattigdom definieras i rapporten som att familjen behöver försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag, eller att den disponibla inkomsten för en vuxen och ett barn ligger under 11 424 kronor per månad.

Fadderbarn: 12.000 månaden

Det föräldralösa syskonparet är placerade här av Danderyds kommun. Anna-Lena Corell (M) är ordförande i socialutskottet där:

–Vår modell med familjehem är så mycket mer human. Transithemmen som andra kommuner använder kallar jag logement. Vi är de enda i landet som gör så här, säger hon.

För Migrationsverket som betalar är familjehemsplaceringar betydligt billigare; cirka 12000 kronor per barn och månad plus 5000 kronor i omkostnader jämfört med drygt 50000 kronor per barn och månad i gruppboenden.

Ali fått ny mamma i Sverige

– Vi gick i en skog arton timmar. Vi var en stor grupp och en tjej var handikappad, hon kunde inte gå. Så vi var sex stycken som turades om att bära henne, berättar Ali.

Han gömde sig i ett bagageutrymme med tio andra pojkar på vägen till Pakistan. De gick i bergen över gränserna till Pakistan, Iran och Turkiet.

– Jag gick sedan från Turkiet till Grekland, utan pass eller papper. Där var jag i fem månader, jag bodde på gatan och hamnade i fängelse i sjutton dagar. Det var de jobbigaste dagarna i hela mitt liv, vi fick inte mat, inte gå på toaletten eller duscha, säger Ali.

Under de fem månaderna levde Ali på enbart apelsiner. När han och de han rymde med inte hade mat letade de i papperskorgar.

När Ali Hussaini var 12 år rymde han från Afghanistan. En två år lång resa genom nio länder slutade i Vårby. I dag bor han hos sin foster­mamma tillsammans med en annan pojke från Afghanistan.

Annonser
av Misslyckande